KPN illustratie ‘Eco systeem’

Klant
KPN
Online

KPN vroeg mij deze illustratie / dit schilderij te maken toen ik daar als Freelance UX/UI Designer werkte, mijn project afliep en ik aangaf mij voorlopig te gaan richten op schilderen in mijn atelier

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Ecosystem Painting Illustration commission KPN 01

Tools

Adobe Illustrator
Acryl verf
Kwasten

Diensten

Illustratie
Kunst

Vier kunstwerken in opdracht

Toen ik bij KPN werkte als Freelance UX / UI Designer, zei ik ooit dat ik ook kunst maak. Naar aanleiding van die opmerking heeft KPN mij in de jaren daarna in totaal vier kunstwerken in opdracht gegeven. Dit was de eerste opdracht. Later werd ik nog een aantal keer gevraagd een schilderij te maken. Die vaak als creatief en origineel one-of a-kind cadeau aan een vertrekkende manager werden geschonken.

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Ecosystem Painting Illustration commission KPN 02 

Creatief concept: een eco systeem weergegeven als een boom

KPN heeft groen prominent in de huisstijl

Omdat het schilderij natuurlijk op de één of andere manier naar KPN moest verwijzen, besloot ik het bedrijf met de overwegend groene huisstijl weer te geven als een ‘eco systeem’. En dit ecosysteem visueel te vertalen als een groeiende groene boom. Met personeel in het centrum (elk bedrijf draait tenslotte om mensen) en bijen als klanten. Zij zorgen voor de bestuiving. 

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Ecosystem Painting Illustration commission KPN 03

Digitale illustratie moest een schilderij worden

Structuur en zakelijke uitstraling

Natuurlijk moest het uiteindelijk een schilderij worden. Maar ik wilde er graag een zakelijke, strakke uitstraling aan geven. KPN is een groot bedrijf en veel zaken zijn er daarom gestructureerd geregeld. Om snel te kunnen ‘schetsen’ en toch een bepaalde symmetrie te behouden, besloot ik het schilderij daarom niet als schets op doek maar als digitale illustratie te starten.

Van analoog naar digitaal en weer terug

Om de juiste compositie te bepalen, ben ik allereerst gaan werken met simpel potlood en papier. Analoog dus. Daarna heb ik de potloodschetsen omgezet naar een digitale illustratie, met behulp van Adobe Illustrator. Op die manier kon ik snel kleuren kiezen en aanpassen. Toen ik eenmaal de illustratie goed had, ben ik weer terug gegaan naar het schilderdoek en acryl verf. 

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Ecosystem Painting Illustration commission KPN 05

Illustratie afgedrukt op schilderdoek

Onderschildering

Na het bepalen van het kleurenschema en de juiste compositie, liet ik de illustratie als een grote lijntekening op canvas geprint worden. Vervolgens werd de illustratie gebruikt als onderschildering voor het uiteindelijke schilderij. Dit zorgde ervoor dat elk detail precies op de juiste plek zat en resulteerde in het symmetrische beeld dat ik in gedachten had.

Verzadigde kleuren

Uiteindelijk waren er ongeveer drie lagen verf nodig om te komen tot de verzadigde kleuren uit de digitale illustratie.

Illustratie(s) nodig?

Ik help graag! Laat me weten aan wat voor soort illustratie je behoefte hebt.