Doodle illustratie ‘Bunch of Weirdos’

Klant
Eigen initiatief

‘Bunch of Weirdos’ is een illustratie in doodle stijl. Met ‘doodling’ worden illustraties zonder voorbereiding of schetsen en schijnbaar willekeurig getekend. Geïmproviseerd dus. Deze illustratie heeft als thema ‘familie portret’ en is volledig gemaakt op de Apple Ipad in Adobe Illustrator Draw.

Doodle illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg

Tools

Adobe Draw (iPad)

Diensten

Illustratie

Late overstap naar digitaal illustreren

Ook in Illustrator Land is digitaal werken niet meer weg te denken. Eigenlijk vanaf het moment dat computers voor design werkzaamheden werden gebruikt, experimenteerden ook illustratoren met digitale illustraties. Met de komst van de Apple iPad kreeg digitaal illustreren een boost. Toen de iPad ook nog eens met de Apple Pencil werd uitgerust, werd massaal overgestapt. Ik was daarin zelf wat laat. Vooral omdat het merendeel van mijn werk zich richt op UX/UI Design en Brand Identity Design.

 

Doodle illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg Illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg

Wacom tablet als vervanging van muis

Geen vertraging 

Natuurlijk werkte ik al langer met een Wacom tablet. Deze vervangt al jaren op een hele prettige manier mijn muis. Maar voor het maken van illustraties vind ik het Wacom tablet persoonlijk minder geschikt. En dat zit in twee zaken. De afstand van de pen tot het beeldscherm. En de vertraging tussen hand en lijnen op het scherm. Die Wacom er maar niet uit lijkt te krijgen. Bij het tekenen op een tablet wil je directe feedback. In andere woorden: de lijn die je zet moet direct, zondere enige vertraging, te zien zijn op het scherm. De keren dat ik het uitprobeerde, ook met Wacom schermen waar een beeldscherm zit ingebouwd, merkte ik toch nog een vertraging. En je ziet die vertraging ook terug in video’s van illustratoren die met een Wacom scherm werken. 

Doodle illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg Illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg

Apple iPad Pro met Apple Pencil

Zonder vertraging tussen pen en scherm

Dat werd duidelijk anders toen ik mezelf een Apple iPad Pro cadeau deed. Wat onderzoek voorafgaand aan de aankoop, leerde me dat veel illustratoren inmiddels al helemaal of in ieder geval gedeeltelijk waren overgestapt naar tablets met pen. Wat mij het laatste zetje tot aankoop was een proefsessie in de Apple Store. Daar merkte ik eigenlijk géén vertraging tussen Apple Pencil en scherm. En de kwaliteit van het iPad scherm was hoog. Die combinatie maakt dat schetsen en tekenen op een Apple tablet heel natuurlijk aanvoelt. Ik was verkocht. En de iPad Pro ook. 

Doodle illustratie Bunch of Weirdos door Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal uit Voorburg

Adobe Illustrator en Bézier paden

Bézier paden

Nu de hardware er was, kwam de volgende hobbel in beeld. Welke illustratie software ga je gebruiken op een tablet? Jaren geleden had ik mezelf Adobe lllustrator al eigen gemaakt. Het is een bijzonder programma, waarvan de interface niet altijd even intuïtief is. Wat de leercurve steiler maakt. Maar als je eenmaal de Bézier paden kent, ben je al een eind op weg. En een illustratie in vectoren in plaats van pixels maken, heeft veel voordelen. Al was het alleen maar dat je je werk kunt uitvergroten tot flatgebouw formaat. Zonder kwaliteitsverlies.

Adobe Draw

Dus eigenlijk wilde ik gewoon een Adobe Illustrator op de Apple iPad. Gelukkig was dat er. In de vorm van Adobe Draw. Een super eenvoudig programma, met veel minder opties dan het uitgebreide Adobe Illustrator op een Desktop computer. Maar met wél precies de juiste basic opties voor het maken van ‘doodle’ stijl illustraties. Eén van de eerste dingen die ik daarom deed met mijn nieuwe tablet was het maken van ‘doodles’.

Doodle

Het maken van een doodle heeft iets magisch. Omdat je als illustrator niet van te voren weet waar je naar toe werkt. Nu is het wel zo dat ik niet helemaal improviseer. Ik schets mijn doodle wel heel ruw van te voren. Hierdoor kan ik beter bepalen welke compositie de doodle krijgt. Maar het durven ‘varen’ op de ideeën die in je hoofd binnenkomen, blijft heel bijzonder. Bekijk bijvoorbeeld ook de verpakking van de Koffiejongens, die ik illustreerde onderweg, tijdens de dagelijkse treinrit naar Amsterdam.

Illustratie(s) nodig?

Ik help graag! Laat me weten aan wat voor soort illustratie je behoefte hebt.