Trouwkaart ontwerp en illustratie ‘Bart & Maaike’ – Case Study

Klant
Bart & Maaike

Een trouwkaart is een reflectie van het stel dat gaat trouwen. Maaike is mijn nichtje. En toen ze trouwde, vroeg ze of ik de trouwkaart wilde ontwerpen. Nu had ik me ooit voorgenomen om dergelijke opdrachten niet meer aan te nemen.

Trouwkaart ontwerp Bart en Maaike met illustratie van Leiden naar Putten - Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal

Tools

Inkt
Pen
Papier
Adobe Illustrator
Adobe Photoshop

Diensten

Illustratie
Art Direction

Creatieve vrijheid

Want, ik hou van vrijheid. Creatieve vrijheid in dit geval. Een hele specifieke en gedetailleerde briefing, zoals Maaike mij aanleverde, biedt meestal weinig van die kostbare vrijheid. Ook gaf mijn nichtje de voorkeur aan illustraties. En die zijn meestal behoorlijk arbeidsintensief. Met een planning die bij mij altijd wel gevuld is, zorgde dit toch wel voor een uitdaging. Toch nam ik deze opdracht aan.

Volvo 240 ‘Polar’ stationwagen

Met plezier. Natuurlijk omdat Maaike mijn nichtje is. Maar ook omdat ik geïntrigeerd was door het onderwerp van de illustratie. Namelijk de bijzondere trouwauto van Bart en Maaike; hun eigen Volvo 240 ‘Polar’ stationwagen.

Trouwkaart ontwerp Bart en Maaike met illustratie van Leiden naar Putten - Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal

Authentiek, bescheiden en vriendelijk

Van Leiden naar Puttershoek
Ik wilde de algehele look & feel van de trouwkaart authentiek, bescheiden en vriendelijk houden. Net als het pasgetrouwde stel. Tegelijkertijd speelt hun Volvo Polar een belangrijke rol in het persoonlijke verhaal. En dus in de trouwkaart. Die bijzondere auto moest er uit springen. En als laatste moest duidelijk worden dat Maaike vanuit haar geboortestad Leiden zou verhuizen naar Puttershoek.

Trouwkaart ontwerp Bart en Maaike met illustratie van Leiden naar Putten - Freelance Illustrator Mr. Upside / Michiel Nagtegaal

Authentieke imperfecties

Authentiek, bescheiden en vriendelijk

Om de trouwkaart authentiek, bescheiden en vriendelijk te houden, koos ik bewust voor een lichte uitstraling. Geen felle kleuren dus. En veel rust door veel witruimte. Ook de typografie in het ontwerp van de trouwkaart is bewust vriendelijk en ingetogen gehouden.

Imperfecties

Door de potloodschetsen met de hand en een kroontjespen te inkten, ontkom je niet aan kleine imperfecties. Juist die imperfecties helpen het authentieke gevoel aan de trouwkaart te geven.

Volvo

Dan de prominente rol voor de Volvo. Die werd bereikt door de donkerblauwe auto visueel in het midden van de trouwkaart te plaatsen. Was de trouwkaart een animatie geweest, dan had ik de achtergrond achter de auto langs laten bewegen en de auto zelf niet.

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Wedding Invitation Card Bart and Maaike 04

Mr. Upside Dutch Freelance Illustrator Case Study - Wedding Invitation Card Bart and Maaike 05

Naadloos verschillend

Focuspunt

Door de donkerblauwe kleur van de auto bijna de enige kleur in de illustratie te maken, krijgt de auto automatisch alle aandacht. Het vestigt de aandacht op het hoofdonderwerp; de auto en het pasgetrouwde stel.

Zij uit de stad. Hij uit de klei

In de achtergrond loopt de lijntekening van de ‘skyline’ van Leiden naadloos over in een skyline van het platteland rondom Puttershoek. De twee plaatsen zijn verschillend en dat wordt benadrukt door de zin ‘Zij uit de stad. Hij uit de klei’.

Illustratie(s) nodig?

Ik help graag! Laat me weten aan wat voor soort illustratie je behoefte hebt.