Wandillustratie in wereldkeuken restaurant ‘Lucky Apple’ in Waalwijk

Afbeelding 1 van 11 - De wandillustratie in wereldkeuken restaurant ‘Lucky Apple in Waalwijk‘

Afbeelding 2 van 11 - Links de verpakking van De Koffiejongens. Rechts een close-up van de wandillustratie.

Afbeelding 3 van 11 - De 3D artist impressions door Art 2 Go van het wereldkeuken restaurant in Waalwijk

Afbeelding 4 van 11 - Een snelle mockuo als briefing door Art 2 Go waarbij een illustratie van één van mijn MrUpside prints is gebruikt.

Afbeelding 5 van 11 - Eén van mijn laatste schetsen en updates aan de klant. Bedoeld om te laten zien hoe de overlap aan de randen wordt ingevuld met illustraties.

Afbeelding 6 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 7 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 8 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 9 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 9 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 10 van 11 - Close-up van de digitale wandillustratie voor ‘Lucky Apple’

Afbeelding 10 van 11 - Eindresultaat van de digitale wandillustratie in opdracht van Art 2 Go.

Eind 2018 poste ik de geïllustreerde verpakking van De Koffiejongens. Eigen project en super om te doen. Maar ik had nooit gedacht dat het tot allerlei toffe opdrachten zou leiden.

Zoals deze, voor Art 2 Go interieur-projecten. Zij ontwerpen, realiseren en begeleiden grotere interieurarchitectuur en -styling projecten. Voornamelijk binnen de horeca sector. Zo ook het nieuwe, grote wereldkeuken-restaurant ‘Lucky Apple’ in Waalwijk.

Doodle stijl

De illustratie op de wand naar de kinderruimte is gemaakt in mijn Mr. Upside doodle stijl. In deze stijl teken (doodle) ik allerlei fictieve cartoonkarakters. Met elk karakter is altijd wel iets aan de hand. Er gebeurt iets mee of het karakter bevat bijzondere eigenschappen. Zo komt vaak een viking met vlechten terug, waarbij uit zijn helm een vogelhuisje komt.

Pannenkoeken

Erik Remmers, eigenaar van Art 2 Go, stuurde me in oktober 2018 een mailtje. Hij was voor een pannenkoekenrestaurant op zoek naar een wandillustratie. Die illustratie moest uitleggen hoe pannenkoeken worden gemaakt. Dus waar de ingrediënten vandaan komen (kip, koe en graan) en hoe uiteindelijk een pannenkoek gebakken wordt. Mooie klus! Toen ik echter mijn prijs had berekend en neergelegd, bleek de financiële ruimte toch te beperkt. Ook dat gebeurt en no worries.

Lees vooral ook het stuk over tarieven van illustratoren onderaan deze blogpost, :)

Wereldkeuken

Eind maart 2019 benaderde Art 2 Go me opnieuw. Dit keer voor een nieuw wereldkeuken-restaurant in Waalwijk. Erik stuurde me supermooie realistische 3D artist impressions.

Het restaurant zou een aparte kinderruimte krijgen. Om bezoekers op die kinderruimte te attenderen, was het idee om de muur (met deur naar de kinderruimte) te voorzien van een unieke Mr. Upside illustratie, in doodle stijl.

Dit keer kwam er wél een akkoord op mijn tijds- en kosteninschatting. Ik startte direct. Want hoe gaaf is het als jouw tekening op een muur van bijna 13m2 gaat shinen?

Enthousiasme

Toen bleek al snel dat ik in mijn enthousiasme een iets te optimistische inschatting had afgegeven. Om te voldoen aan mijn (steeds hoger wordende) eisen, bleek het illustreren bijvoorbeeld veel langzamer te gaan dan ingeschat.

Nu is het ‘over budget gaan’ meer regel dan uitzondering bij mijn projecten. Dat is ook geen probleem. Ik ben immers degene ben die het ‘extra' werk verricht. En het resultaat wordt meestal toffer. Maar dit project slokte wel erg veel tijd op. Uiteindelijk heb ik waarschijnlijk vier of vijf keer meer tijd besteedt dan begroot. Gelukkig paste het allemaal wel binnen de planning van Art 2 Go en waren ze een geduldige opdrachtgever. Een mooie les!

Adobe Draw

Mijn werkwijze bij dit project was niet anders dan bij andere. Ik schetste op een iPad Pro met Apple Pencil, in Adobe Draw zoals ik ook op papier zou schetsen. Bekijk de work-in-progress filmpjes op mijn Instagram TV.

Adobe Draw is Adobe Illustrator maar dan op de iPad. Alles wat je tekent, wordt dan ook niet in pixels opgebouwd maar in vectoren. Hierdoor kunnen de illustraties onbeperkt worden uitvergroot zonder kwaliteitsverlies. Prettig als je tekening afgedrukt wordt als behang :)

Daarna maak ik de ‘potloodtekening’ half-transparant en zet er een nieuwe laag overheen met de ‘inkt’

Extra uitdaging

Deze illustratie had extra uitdagingen. Voornamelijk door de unieke vorm. De schuine lijn van de trap en de twee deuren die uitgespaard zouden worden, maakten het project een mooie uitdaging.

Eat, sleep, repeat

Een uitdaging die ik overigens zo weer zou aangaan. Ook al zorgt zo’n project voor een uurtarief waarvoor ik nog beter hamburger kan gaan flippen bij een bekend hamburgerrestaurant.

Tarieven illustratoren

Zonde is het wel, de relatief lage uurtarieven voor illustratoren in het algemeen.

Google zegt dat het gemiddelde uurtarief van een illustrator in Nederland € 45,- per uur, exclusief BTW is. Met nadruk hierbij op ‘gemiddeld’.

Dat is jammer omdat een gemiddelde zzp’er ongeveer 60% van het gefactureerde bedrag, exclusief BTW, netto overhoudt. En 27 euro per uur netto vind ik een structurele onderwaardering van de bijzondere creativiteit en technische skills die veel illustratoren laten zien.

Jammer ook dat illustratoren blijkbaar zichzelf ook onderwaarderen door (net als ik), voor illustratie projecten veel te weinig te rekenen.

Gelukkig ben ik de nasmaak van dit project inmiddels al weer kwijt door de supermooie foto’s die Art 2 Go heeft aangeleverd.

Kan ik u helpen met een illustratie?

Heeft u professionele illustraties nodig voor een eigen project, klant of merk? Of heeft u vragen over dit specifieke project of mijn huidige beschikbaarheid als freelance illustrator?

Neem ook eens een kijkje in de Mr. Upside webshop voor het bestellen van diverse luxe prints van mijn illustraties!